Brancheorganisaties uit de diervoedersector hebben opgeroepen tot een “Feed Circularity Roadmap” en tot gesprekken met toezichthouders om mogelijkheden te identificeren voor het verbeteren van het gebruik van secundaire materialen in diervoeders, met behoud van veiligheid en kwaliteit. Deze actie laat zien dat er beweging is op het gebruik van ABP (Animal By Products) en op het gebruik van nutriënten uit assen in veevoer.
In een gezamenlijke brief, ondertekend door zeven organisaties en verzonden aan de Europese Commissie en nationale voedselveiligheidsinstanties, vragen zij om een dialoog over regelgeving die het gebruik van bepaalde gerecyclede materialen in diervoeder beperkt. Het doel is om de circulariteit in de veehouderij te verbeteren en de afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen, soja-import en ontbossingsdruk te verminderen.
Wanneer gerecyclede nutrienten, mitst veilig en verantwoordelijk, gebruikt kunnen worden in veevoer zou dit een markt kunnen openen voor meer hoogwaardige producten.
De gezamenlijke brief is een reactie op het rapport van de EU-voorzitters van nationale voedselveiligheidsinstanties (HoA), getiteld “Towards sustainable food systems – Reflections by Heads of Food Safety Agencies” (september 2023, niet online beschikbaar). De gezamenlijke brief roept op tot publieke publicatie en discussie over dit HoA-rapport en tot een dialoog om een ‘Feed Circularity Roadmap’ te ontwikkelen. Deze roadmap moet knelpunten in de regelgeving identificeren die circulariteit in diervoedersystemen belemmeren, op basis van voorbeelden uit het HoA-rapport en andere casussen voorgesteld door de diervoedersector.
Lees hier de gezamenlijke brief van brancheorganisaties aan de Europese Commissie (DG SANTE) en de HoA (EU-voorzitters van nationale voedselveiligheidsinstanties), van 18 september 2024, ondertekend door:
- European Fishmeal and Fish Oil Producers
- European Former Foodstuff Processors Association
- European Fat Processors and Renderers Association ESPP
- EuropeanPetFood
- FEFAC (European Feed Manufacturers Federation)
- International Platform of Insects for Food and Feed
En als vervolg hierop heeft het European Sustainable Phosphate Platform (ESPP) een officieel verzoek ingediend bij de EFSA voor een safety assessment van het gebruik van herwonnen fosfaten in diervoeding.