Na een traject van bijna 6 jaar is een belangrijke mijlpaal bereikt: Struviet wordt niet langer meer gezien als afvalstof. Dit is een grote doorbraak vinden wetenschappers, aangezien struviet één van de belangrijkste stoffen is om fosfaat terug te winnen. Tot nu toe werd struviet nog bestempeld als ‘afvalstof’, en was het daarom lastig om …
Na een traject van bijna 6 jaar is een belangrijke mijlpaal bereikt: Struviet wordt niet langer meer gezien als afvalstof. Dit is een grote doorbraak vinden wetenschappers, aangezien struviet één van de belangrijkste stoffen is om fosfaat terug te winnen. Tot nu toe werd struviet nog bestempeld als ‘afvalstof’, en was het daarom lastig om struviet op de markt te brengen.
Een stof kan af van de stempel ‘afval’ via 3 manieren: Een zelfbeoordeling, een rechtsoordeel of een einde-afvalregeling. In 2015 werd al een einde-afval regeling aangevraagd bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor stoffen die teruggewonnen zijn uit afvalwater. Dit bleek voor het ministerie echter een stap te ver.
Er is toen een lang traject gestart waarbij via een rechtsoordeel alsnog de status van struviet gewijzigd kon worden. Er werd onder andere onderzoek gedaan naar pathogenen en medicijnresten in afvalwater, welke is uitgevoerd door AquaMinerals en Waternet. Afgelopen maand is het rechtsoordeel nu dus eindelijk verstrekt.
Er zijn echter nog vele andere stoffen die uit afvalwater teruggewonnen kunnen worden, zoals cellulose, bioplastics en vivianiet. Deze stoffen worden nog steeds bestempeld als ‘afval’, dus er is nog een lange weg te gaan.