Het KNAP-project was recent op TV! In de Focus uitzending ‘Menselijke mest’ van 10 oktober j.l. op NPO2 is aandacht besteed aan de uitdagingen voor het terugbrengen van nutriënten uit menselijke reststromen (poep, plas en afvalwater) naar de akker. Het sluiten van nutriënten kringlopen is belangrijk voor duurzame landbouw. Als lid van de kerngroep en penvoerder van het KNAP project zijn we blij met de aandacht die deze uitdaging krijgt en dat het KNAP-project heeft kunnen bijdragen aan deze uitzending.
In de uitzending laat Kimo van Dijk van Wageningen Environmental Research bij de veldproef van KNAP zien hoe er gewerkt wordt aan de toepassing van verschillende herwonnen meststoffen. Hierbij speelt toetsing aan wettelijke eisen uiteraard een belangrijke rol, maar zoals Kimo ook duidelijk maakt in de uitzending gaat het project verder dan alleen wettelijke eisen en wordt bijvoorbeeld ook onderzoek gedaan naar aspecten zoals landbouwkundige waarde, veiligheid, duurzaamheid en acceptatie door de afnemers.
De uitzending focust op humane reststromen, maar zoals Kimo toelicht wordt binnen het project ook gekeken naar circulaire meststoffen uit stedelijk afvalwater en proceswater van agro-food industrie.
De aerobe biomassa die vrijkomt bij bier, suiker, aardappel en melk fabrieken zijn schoner dan de humane reststromen, rijk aan nutriënten maar worden nu nog te vaak verbrand. De agro-food sector wil de uitdaging aangaan om deze reststromen terug te brengen naar de akkers en daarmee de landbouw duurzamer en meer circulair maken. Wat van de akker komt, moet ook weer terug naar de akker.
KNAP Project
KNAP staat voor Kringloopsluiting van nutriënten uit afvalwater en proceswater. Afvalwater verwijst naar stedelijk afvalwater. Proceswater verwijst naar de – industrie, denk aan aardappel- en suikerbietverwerkers, zuivelbedrijven en brouwerijen. Dit PPS-project wordt met behulp van subsidie van TKI Agri-food en TKI Watertechnologie uitgevoerd door Wageningen University & Research, LeAF BV, KWR Water Research Institute, en penvoerder Nutrient Platform, samen met 48 partners.
In de veldproef worden 14 stikstofrijke producten meegenomen, waaronder vergist zwart water, genitrificeerde urine mineralen concentraat (in beeld), twee producten uit verbrand slibas van stedelijk afvalwater, een stikstofrijke vloeibare meststof van een stripper en de aerobe biomassa’s. KNAP wil graag nogmaals de producenten van deze circulaire meststoffen bedanken voor het meedoen: SusPhos, Royal Avebe, Royal Cosun, Lamb Weston, Peka Kroef, The Heineken Company, FrieslandCampina, ICL Fertilizers Europe.
Daarnaast zijn er ook nog andere producten zoals struviet en uit slibas gewonnen die in het project worden meegenomen.