Gisteren vond de halfjaarlijkse consortiumbijeenkomst plaats van het PPS-project Kringloopsluiting van Nutriënten uit Afvalwater en Proceswater (KNAP)
Tijdens de bijeenkomst werden de eerste resultaten van de veldproef voor stikstofrijke producten en metingen van stikstofemissies, zoals ammoniak en lachgas, gepresenteerd aan de partners. Deze waardevolle inzichten dragen bij aan de verdere optimalisatie van circulaire meststoffen voor de veldproef die volgend jaar plaatsvindt.
Daarnaast hebben de partners stilgestaan bij mogelijke risico’s van verontreiniging in de producten. Deze leerzame sessie is een belangrijke stap in de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige, veilige en duurzaam gerecyclede meststoffen uit circulaire sanitatie, stedelijk afvalwater en proceswater uit de agro-foodindustrie.
Over KNAP
Het PPS-project KNAP richt zich op het sluiten van nutriëntenkringlopen vanuit gemeentelijke en industriële afvalwatersystemen. Door concepten te ontwikkelen en in de praktijk toe te passen, wordt gewerkt aan de terugwinning en hergebruik van nutriënten uit afvalwater, met als doel deze te benutten in de landbouw en andere sectoren. Dit biedt kansen voor waterschappen, meststoffenproducenten, handelaren, de landbouwsector en de agri-foodindustrie om daadwerkelijk samen te werken aan duurzame kringloopoplossingen.
In totaal zijn er negen cases binnen het project, waarvan vijf gericht op communale systemen en vier op industriële. Binnen deze cases wordt de kwaliteit en kwantiteit van recyclebare meststoffen onderzocht, hun landbouwkundige waarde beoordeeld, en mogelijke afzetroutes in kaart gebracht. Daarnaast wordt er gewerkt aan een overkoepelend kwaliteitssysteem met criteria om gerecyclede meststoffen te kunnen beoordelen.
Het KNAP-project biedt een unieke kans om de circulaire economie te versterken door middel van veilige en duurzame meststoffen, met een focus op innovatie en samenwerking tussen diverse sectoren.