Nederlandse waterschappen laten zien dat struviet terugwinning uit afvalwater niet gepaard hoeft te gaan met hogere kosten voor de afvalwaterzuivering. Dat stellen Fabian Kraus en Christian Kabbe van Kompetenzzentrum Wasser Berlin in een artikel gepubliceerd door DWA, de German Association for Water, Wastewater and Waste.
De terugwinning van struviet uit afvalwater zit internationaal in de lift, met Nederland en Duitsland als koplopers. Op dit moment zijn er 9 installaties in Nederland en 9 installaties in Duitsland waarmee fosfaat wordt teruggewonnen uit afvalwater in de vorm van struviet. Het meest recente voorbeeld in Nederland is de opening van de Energie- en Grondstoffenfabriek in Amersfoort halverwege 2016. In totaal staan er op dit moment 25 struviet installaties in Europa, waarmee ongeveer 12,000 ton struviet per jaar wordt geproduceerd. Hiermee kunnen theoretisch zo’n 120,000 voetbalvelden worden bemest.
De ervaringen die op al deze locaties worden opgedaan kunnen goed worden gebruikt om de processen te optimaliseren en grotere hoeveelheden fosfaat te winnen. Dat is precies wat Christian Kabbe als doel heeft gesteld met de oprichting van de Struvite Recovery & Recycling Learning Aliance, waarvan de kick-off plaats heeft gevonden op 16 juni in Amersfoort. De conclusie van het artikel is dat Nederlandse waterschappen bewijzen dat fosfaatterugwinning en kostenbesparing hand in hand gaan.
Lees het volledige artikel van Fabian Kraus en Christian Kabbe hier, en bekijk de volledige lijst van wereldwijde struviet installaties hier.